Linkbuilden: welke strategie staat Google oogluikend toe?

Google’s strikte beleid op het gebied van manipulatieve linkbuilding strategieën is algemeen bekend. De eis van een natuurlijk opgebouwd linkprofiel zorgt er echter voor dat veel webmasters lijdzaam afwachten totdat mensen naar hun content linken. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Gelukkig zijn er ook actievere vormen van linkbuilden die Google oogluikend toestaat.

Linkbuilden: welke strategie staat Google oogluikend toe?

Waarom Google wil dat je links verdient

Laten we vooropstellen: het beleid van Google is best te begrijpen. Natuurlijk waarschuwt de zoekmachine voor manipulatie van het linkprofiel en bestraft het websites die zich hier op grote schaal aan schuldig maken. Zou het bedrijf dit niet doen, dan zouden alleen websites met manipulatieve tactieken hoog in de zoekresultaten van Google ranken.

Google streeft daarom naar het ideale scenario: websites die content publiceren die zó goed is dat hij vanzelf links verdient. Het probleem met dit droomscenario is dat het in de praktijk weinig voorkomt. Als je website immers laag in Google staat, weten mensen je content niet te vinden. Ze kunnen er dan ook niet naar linken en zo ontstaat er een negatieve vicieuze cirkel.

Wat zijn de nadelen van het verdienen van links?

Daarnaast zijn er nog een aantal andere nadelen aan het verdienen van links op de door Google gewenste ‘natuurlijke’ wijze.

  • Deze manier van linkbuilden levert zeer onbetrouwbare resultaten op. Het laat zich immers lastig voorspellen of en hoe mensen besluiten om links aan te brengen naar je site. Voor hetzelfde geld wordt je content duizenden keren gedeeld op social media, maar ontvang je geen enkele backlink
  • De kwaliteit van de ontvangen backlinks wisselt zeer sterk. De meeste invloed op de ranking van je site hebben links afkomstig van websites met een hoge autoriteit. Maar als je linkbuilding strategie voornamelijk bestaat uit afwachten wie er naar je website linken, dan kan het zomaar zijn dat alleen websites met een lage autoriteit dat doen
  • Op natuurlijke wijze links verdienen gaat in de meeste gevallen tergend langzaam. Tenzij je content viral gaat, kun je niets anders dan lijdzaam toezien hoe je linkprofiel gestaag wordt uitgebreid met misschien een enkele link per maand. Niet genoeg om snel in Google te stijgen

Linkbuilden: wat is de gulden middenweg?

Wil jij echter wél snel in Google stijgen maar tegelijkertijd geen penalty van je website in de zoekmachine riskeren? Dan is er gelukkig ook nog zoiets als de gulden middenweg. Google heeft er in de basis namelijk niet zo’n problemen mee als jij een actieve linkbuilding strategie ontplooit, zolang de links maar relevant zijn en daarmee meerwaarde bieden voor de gebruiker.

Voor een maximaal effect is het daarom belangrijk om links te verwerven op websites met een hoge autoriteit in een branche die enigszins gerelateerd is aan de jouwe. Ook gastbloggen is nog altijd een betrouwbare methode om je linkprofiel uit te breiden met links van hoge relevantie.

Een ideale linkbuilding strategie bestaat uit het creëren van een mix van natuurlijk verkregen backlinks en backlinks waar jij zelf de hand in hebt gehad. Vermijd sterk manipulatieve tactieken (ook wel bekend als Black Hat SEO) en de kans op een penalty in Google is nauwelijks aanwezig.

Terug naar overzicht