Link bait of ego bait: wat is de beste linkbuilding strategie?

De nieuwste linkbuilding strategieën komen traditioneel aanwaaien vanuit Amerika. Niet zo gek dus dat ze vrijwel altijd een Engelse naam hebben. Dat geldt ook voor twee methoden die beiden een soort vorm van virtueel aas gebruiken om meer backlinks te genereren: link bait en ego bait. Maar welke linkbuilding strategie is effectiever?

Link bait of ego bait: wat is de beste linkbuilding strategie?

Wat is de link bait linkbuilding strategie?

Laten we eerst de definitie van het woord bait of aas eens onder de loep nemen. Aas gebruik je om iets of iemand te lokken. In het geval van link bait probeer je uit te lokken dat mensen een link plaatsen naar je website.

Hoe je dat doet? Door content te creëren waar ze uit zichzelf naar willen linken! Je content moet zo inhoudelijk sterk, relevant of leuk geschreven zijn (het liefst een combinatie van al die zaken) dat lezers staan te trappelen om hun vrienden, kennissen en collega’s erop te wijzen.

Er zijn een aantal soorten content die vaak aan deze eisen voldoen:

  • Informatieve artikelen (denk aan een theefabrikant die een blogartikel plaatst over ’12 tips om beter te slapen’)
  • Videocontent (denk aan een autofabrikant die niet alleen een mooie landingspagina voor zijn nieuwste model schrijft maar daarop ook een flitsende video plaatst)
  • Actualiteiten (denk aan een nieuwssite die het laatste nieuws heeft over een onderwerp waar iedereen op dat moment over praat)
  • Een gratis tool (denk aan Ubersuggest van SEO-specialist Neil Patel)

Wat is de ego bait linkbuilding strategie?

Dan over de ego bait linkbuilding strategie. Ego bait werkt in principe hetzelfde als link bait, met als verschil dat je hier inspeelt op het ego van anderen om snel backlinks naar je website te vergaren. Deze techniek werkt vooral enorm goed omdat je er twee vliegen in één klap mee slaat. Enerzijds genereer je veel meer traffic naar je website en anderzijds win je aan autoriteit bij je doelgroep.

Dit zijn een aantal voorbeelden van ego bait linkbuilden:

  • Je quote een influencer of plaatst een link naar zijn website (de influencer zal vereerd zijn en als je content relevant genoeg is overwegen ook een link naar jou te plaatsen)
  • Een interview met een influencer (influencers werken graag mee aan interviews om hun bekendheid verder te vergroten en zullen een interview op jouw website actief delen via social media – dit levert je enorme stromen nieuw bezoekersverkeer op)
  • Expert roundups (een uitgebreid artikel over een specifiek onderwerp waarbij je de belangrijkste experts in het vakgebied aan het woord laat – dit kunnen er tientallen zijn die jouw artikel met hun quote allemaal met hun doelgroep delen)

Welke linkbuilding strategie werkt het beste in 2019?

Zowel link bait als ego bait linkbuilden is bewezen effectief. De ene methode is daarom niet per se beter dan de andere. Duidelijk is in elk geval dat in 2019 een combinatie van linkbuilding strategieën nodig is om het maximale resultaat in Google te bereiken.

Naast de twee methoden in dit artikel, werken hiervoor ook uiteenlopende evergreen technieken. En is er een nieuwe methode die effectief blijkt? Dan lees je er als eerste over bij LinkbuildingSpecialist.

Terug naar overzicht